Categorii

Căutați în acest blog

sâmbătă, 16 august 2014

#1 Paste de orez cu sos de roșii coapte, ardei copți, usturoi și busuioc

Un pic de poveste înainte de rețetă

Străbunica și bunica din partea tatălui meu au trăit mai mult de 90 de ani. Vara mâncau mai degrabă legume și fructe crude, fierturi de legume, orez sau pâine cu crusta (dospită cu maia) făcuta de mâna lor, ceva brânzeturi, iar duminica și de sărbători, se mânca și carne. Aveau curtea plină de păsări și animale, dar preferau legumele și fructele, și, desigur țineau postul lunea, miercurea și vinerea. 
În buzunarele sorțului se găseau întotdeauna o pară sau un măr, o prună, o caisă sau o piersică sau o roșie, un ardei, o nuca, după anotimp și ce cădea înainte de vreme. Toate erau adunate cu grijă și chibzuință după folosință. Risipa nu e bună.

Masa de duminică nu o pregăteau bunicile, ci bunicul, căci fusese bucătar pe timpul războiului și era meșter mare la pregătit mâncare gustoasă. Pe cât erau bunicile de slabe, pe atât era el de rotofei.

Una din bunătățile de duminică erau puii fripți și ardeii copți într-un sos de roșii coapte cu mujdei de usturoi. 

Am împrumutat sosul din aceasta amintire pentru rețetă de mai jos:

Rețeta

Dificultate: simpla
Timp de pregătire: 15 min
Ingrediente (2 porții) cu bunătăți din curtea lui Moise: 4-6 roșii, 4-6 ardei capia, 4-6 căței de usturoi, o mână de busuioc, 100g tăiței de orez, sare, un pic de ulei de măsline, parmezan

Se pune la foc o olicioară cu apă și sare după gust pentru taieței. Se lasă la fiert.
Se pun la copt roșiile și ardeii pe o tava, pe plita cu gaz, sau direct pe plita electrică. Se întorc cu atenție să nu se ardă.
Trageți cu ochiul să vedeți dacă fierbe apa și dacă da, e timpul să puneți tăițeii la înmuiat. Luați olicioara de pe foc și lăsați-o deoparte câteva minute, până se înmoaie pastele.
Ardeii se vor coace mai repede ca roșiile. Îi luați de pe pe foc și, în timp ce roșiile se mai coc, ardeii se curăță de piele și semințe și se taie cam la dimensiunea tăițeilor.
În maxim 10 minute s-au copt și roșiile; le puneți în castronul unde veți aranja pastele țși le curățați ușor de pielițe. 
Atenție, roșiile lasă zeamă și totul e foarte fierbinte! Folosiți furculița și cuțitul pentru îndepărtarea pielițelor! 
Revenind, în castron s-a lăsat zeama din roșii și totul miroase dulceag în bucătărie!
Se taie roșiile după preferință, mai mici sau mai mari. Acum e momentul să zdrobiți usturoiul și să adăugați ardeii copți tăiați fideluță și frunzele de busuioc. Puneți sare și puțin ulei și amestecați totul de câteva ori.
Scurgeți pastele de apă și le adăugați în sos. Amestecați.

Aceasta este o rețetă dietetică, Dacă nu aveți restricții, presărați și parmezan.

Sosul ar trebui sa iasă cam asa:



și cu paste:




Pofta buna va urează,

Soția fermierului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu